Wat te eten in Bolivia? 9x de lekkerste gerechten

Er is geen betere manier om een land te ontdekken dan door de lokale gerechten te proeven. De Boliviaanse keuken is ontzettend smaakvol en heeft ons erg verrast. Wat moet je eten in Bolivia? We hebben de negen lekkerste Boliviaanse gerechten op een rijtje gezet zodat je niets hoeft te missen.

1. K’alapurka

Het lekkerste Boliviaanse gerecht is wat ons betreft k’alapurka. Deze romige soep heeft een basis van maïs en aardappelen en wordt geserveerd met een gloeiend hete steen erin om het warm te houden. Dit gerecht is een specialiteit van Potosí en kun je heel goed eten in het restaurant Tambo Señoral (Maps).

2. Salteñas

Op ongeveer elke straathoek in Bolivia kun je wel salteñas kopen. Salteñas lijken een beetje op Argentijnse empanadas, maar zijn iets zoeter. Perfect als ontbijt of als snack!

3. Papas rellenas

Een papa rellena is een gefrituurde bal gemaakt van aardappelpuree, die is gevuld met kaas of een gekookt ei. Op de markt in La Paz kun je erg goede versies vinden!

4. Sopa de Mani

sopa de mani bolivia

Een Boliviaanse lunch is niet compleet zonder soep vooraf en je zult dan ook vaak sopa de mani in de lunch deals vinden. Deze rijke pindasoep is erg lekker en moet je geproefd hebben tijdens je reis door Bolivia!

5. Caldo de Cardan

Deze soep is alleen voor avontuurlijke eters, want hij wordt gemaakt van stierenpenis. Je leest het goed. Bolivianen geloven dat het eten van deze soep werkt tegen katers en impotentie.

6. Pique Macho

Dit enorme gerecht wordt vaak gedeeld met twee of drie personen, want de porties zijn enorm. De basis bestaat uit patat dat onder andere wordt getopt met rundvlees, worst, uien en gekookte eieren.

7. Picante de pollo

De naam zegt het al, dit gerecht bestaat uit pikante kip en wordt geserveerd in een dikke saus. Een beetje rijst erbij en je hebt een heerlijke lunch of diner!

8. Mondongo

Mondongo is een pittige stoof met varkensvlees dat Bolivianen vooral in het weekend eten na een avond stevig drinken. De lekkerste versies vind je op de markt.

9. Batido de Huevo

We eindigen dit lijstje van de lekkerste Boliviaanse gerechten met een toetje. Batido de huevo is opgeklopt eiwit waar donker bier of cola overheen wordt gegoten. Een interessante combinatie, maar leuk om eens te proberen! Batido de huevo vind je vooral op festivals en markten.


Meer lezen over Bolivia?