8x Wat te doen in La Paz – de beste tips

La Paz is één van de leukste steden in Bolivia en ligt op 3625 meter hoogte. Het is levendig, er is genoeg te doen en je kunt hier goed kennis maken met de Boliviaanse cultuur. Eet de lekkerste gerechten, ga voor een adrenaline rush op Death Road of bekijk een Cholita worstelgevecht. In deze blog lees je wat 8 leukste dingen zijn om te doen in La Paz, Bolivia!

Waar te overnachten in La Paz?

In La Paz vind je veel accommodaties in alle prijsklassen. Wij verbleven voor €13 per nacht bij RIXAA Hotels. Hier hadden we een tweepersoonskamer met eigen badkamer en een prima ontbijt. Het grootste pluspunt: we mochten al om 7:00 inchecken nadat we met de nachtbus uit Sucre kwamen. Ideaal!

Wat te doen in La Paz: de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

In deze stad kun je je gemakkelijk drie tot vier dagen vermaken. Trek dus genoeg tijd uit om alle bezienswaardigheden en activiteiten van La Paz te ontdekken.

1. Doe een walking tour

Een walking tour is altijd een goed idee, want zo leer je stad op een snelle en leuke manier kennen. Wij doen dit vaak op onze eerste dag in de stad. Red Cap is een goed bedrijf dat walking tours in La Paz organiseert. Je hoeft niet van te voren te reserveren. 

2. Bekijk La Paz vanuit de lucht: stap in de kabelbaan

La Paz, kabelbaan

La Paz heeft veel hoogteverschil, waardoor het kabelbaan systeem voor locals enorm handig is om door de stad te reizen. Ook voor toeristen is het leuk om een aantal ritjes te maken met de kabelbaan en de stad vanuit de lucht te bekijken. Kies een route uit en koop je kaartjes bij de kassa. Voor het geld hoef je het niet te laten: wij reisden zo’n twee uur met verschillende kabelbaan lijnen voor ongeveer €2 per persoon. 

Let op: op veel haltes buiten het centrum is het af te raden om als toerist door de wijken te wandelen. Zie de kabelbaanritjes in La Paz dus vooral als activiteit op zich. De stations zijn veilig en hier kan je met een gerust hart overstappen op andere lijnen. 

3. Mountainbike over Death Road 

Zin in wat actie? Wat dacht je van 64 kilometer downhill mountainbiken over de Death Road! Deze weg kreeg in 1995 de titel ‘gevaarlijkste weg ter wereld’. Elk jaar stortten namelijk zo’n 200 tot 300 mensen het ravijn in, omdat het te smal was om elkaar met de auto te passeren. Sinds 2006 rijden er geen auto’s, bussen en vrachtwagens meer en wordt het gebruikt als fietspad voor adrenaline junkies. Dit is één van de leukste activiteiten in La Paz!

De route begint in de kou op 4700 meter hoogte en eindigt op 1200 meter in de jungle. Een enorm contrast! De uitzichten zijn adembenemend en het is veel minder eng dan wij vooraf dachten. Wij waren erg tevreden over de organisatie Ride On Bolivia. Er zijn ook goedkopere organisaties te vinden, maar let bij het boeken goed op de kwaliteit van de fietsen, de bescherming en de gidsen. 

4. Bekijk een cholita worstelgevecht 

Cholita worstelgevecht

Een andere, stuk minder gevaarlijke, activiteit in La Paz is naar een cholita worstelgevecht gaan. Cholita’s zijn de traditioneel geklede vrouwen met enorme rokken, bolhoedjes en lange vlechten, die in dit geval in de boksring een heus showgevecht neerzetten. Het is een echte toeristenattractie, maar erg grappig om eens te zien. Er zijn elke dag shows, maar de échte grote show vindt plaats op zondagen. Kaartjes kun je vaak bij je hotel of hostel kopen.

5. Doe inkopen op de Mercado Rodriguez

De Rodriguez markt vindt elke dag plaats vlakbij Plaza Sucre, maar in het weekend is hij op zijn grootst en levendigst. Een leuke plek om even rond te struinen en het één en ander te kopen bij de cholita’s. 

6. Bezoek de heksenmarkt: Mercado de las Brujas

Bolivianen zijn erg bijgelovig, dus in La Paz vind je een heuse heksenmarkt waar je tegen ieder kwaaltje wel iets kunt kopen (Maps). Ook verkopen ze veel attributen die gebruikt worden bij offers. Je zult op de Mercado de las Brujas dan ook veel gedroogde baby lama’s en embryo’s zien hangen. Deze lama’s worden geofferd bij kleinere rituelen, maar alleen als ze natuurlijk zijn gestorven. Het schijnt dat in landelijkere gebieden ook nog wel eens mensen (onvrijwillig en uiteraard ontzettend illegaal) worden geofferd als er geluk nodig is bij grotere projecten, zoals het bouwen van een weg, brug of groot gebouw. Brrr!

7. Calle Apolinar Jaén

De straat ‘Calle Apolinar Jaén’ is leuk om even doorheen te lopen (Maps). Je vindt hier namelijk veel cafés en barretjes. Ook zitten er vijf musea in deze straat, waaronder het Museo Costumbrista Juan de Vargas waarin je meer leert over de gebruiken en tradities in La Paz en Bolivia.

8. Scoor souvenirs in Calle Linares 

Oké, ongeveer elke toerist heeft een lama trui maar ze zijn dan ook erg leuk. Deze truien, maar ook veel andere leuke souvenirs kun je kopen in het gezellige straatje Calle Linares. 


Meer lezen over Bolivia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.