Wat kost backpacken op de Galapagos eilanden: alle budget tips

De Galapagos eilanden in Ecuador zijn een droombestemming voor natuurliefhebbers. Zwem met zeeleeuwen, ga op zoek naar hamerhaaien en spot de leuke blue footed boobies. Op de Galapagos eilanden heb je gegarandeerd een onvergetelijke vakantie. Maar, het is helaas wel erg duur. Toch kun je deze eilanden ook met een wat kleiner budget bezoeken en hoef je geen duizenden euro’s uit te geven. Wat kost een reis naar de Galapagos eilanden? In deze blog vertellen we hoe je kosten kunt besparen én wat wij uitgaven in tien dagen backpacken op de Galapagos eilanden.

Op zoek naar specifieke tips voor de drie grootste eilanden? Voor elk eiland schreven we een aparte blog met de beste tips voor gratis activiteiten, tours en goedkope restaurants. Bekijk hier onze blogs voor:

Kosten van een reis naar de Galapagos eilanden en onze budget tips

Backpacken op de Galapagos eilanden is natuurlijk niet goedkoop als je het vergelijkt met andere Zuid-Amerikaanse bestemmingen. Toch zijn er veel budget tips waarmee jij op een relatief goedkope manier de Galapagos eilanden kunt bezoeken. Onderaan deze blog vind je een overzicht met de exacte kosten van onze 10-daagse reis op de Galapagos eilanden.

Kosten van de vlucht naar de Galapagos eilanden 

De Galapagos eilanden zijn alleen per vliegtuig te bereiken. Nagenoeg alle vliegtuigen naar de Galapagos eilanden vertrekken vanuit Guayaquil of hebben een tussenstop in Guayaquil wanneer ze vanuit Quito vertrekken. Een enkele reis van Guayaquil naar Baltra kost zonder bagage zo’n €100 en duurt ongeveer twee uur. Bekijk de beste deals en travel hacks op Kiwi.

Twee van de Galapagos eilanden hebben een vliegveld dat te bereiken is vanaf het vaste land van Ecuador: Baltra en San Cristóbal. Je kunt ervoor kiezen om een retour te boeken, maar wanneer je gaat eilandhoppen is het het makkelijkst om bijvoorbeeld op Baltra aan te komen en vanaf San Cristóbal terug te vliegen of andersom. Dat scheelt weer een twee uur durende bootrit tussen de eilanden. 

Tourist Transit Card

Voordat je op het vliegtuig naar de Galapagos mag stappen, moet je een Tourist Transit Card kopen van $20 per persoon. Je kunt deze kaart kopen op het vliegveld van Guayaquil en Quito. Om de TTC te krijgen, moet je laten zien dat je een vliegticket hebt om de Galapagos eilanden te verlaten. Online zul je misschien lezen dat ze ook hotelreserveringen willen zien voor de gehele periode die je op de eilanden bent. Bij ons en anderen die wij hierover hebben gesproken was dat niet het geval, maar dit is natuurlijk geen garantie dat het bij jou ook niet wordt gevraagd. Wij hadden alleen ons eerste hotel vastgelegd.

Entreekosten voor de Galapagos eilanden 

Bij aankomst op de Galapagos eilanden betaal je als toerist $100 per persoon aan entreekosten. Dit kan alleen contant en met mooie briefjes. Na al deze verplichte kosten kan het backpacken op de Galapagos eilanden echt beginnen!

zee galapagos eilanden

Een (last-minute) cruise op de Galapagos of een DIY tour?

Een populaire manier om de Galapagos eilanden te zien is met een cruise. Deze cruises duren vaak 5, 8 of 10 dagen en stoppen op allerlei bijzondere plekken. Hierbij zitten accommodatie, eten en activiteiten inbegrepen, maar hier hangt wel een flink prijskaartje aan. Wanneer je flexibel bent, kun je bij aankomst op het eiland kijken naar last-minute cruise deals.

De goedkoopste last minute cruise deal die wij in het hoogseizoen (juli) konden vinden, was een 5-daagse cruise (4 nachten) voor $1350 per persoon. Een 8-daagse last-minute cruise kostte zo’n $2400 per persoon. Cruises beginnen op dag één meestal vanaf de lunch en eindigen op de laatste dag al na het ontbijt. In het geval van een 5-daagse cruise heb je dus slechts drie volle dagen. Alhoewel het een hele toffe ervaring is en je waarschijnlijk op plekken komt waar je zonder cruise niet kunt komen, vonden wij dit het niet waard. 

Wij kozen er dus voor om zelf onze reis samen te stellen en boekten op elk eiland één betaalde tour en vermaakten ons verder met allerlei gratis of goedkopere activiteiten. Dit is een slimme budget tip om goedkoop naar de Galapagos eilanden te reizen. Zo bespaarden we namelijk veel geld ten opzichte van de cruise én hebben we alles gezien wat we wilden zien: zeeleeuwen, pinguïns, blue footed boobies, hamerhaaien, zeeschildpadden, landschildpadden etc. Je hebt dus zeker geen cruise nodig om wildlife te spotten! 

landschildpadden Isla Isabela, galapagos

Tours op de Galapagos eilanden 

Op de Galapagos eilanden zijn tours erg duur. Toch raden we aan om op elk eiland minstens één tour te doen. Je bent immers in een uniek natuurgebied en dan wil je wel het een ander zien. Zo boekten wij een snorkel tour op Santa Cruz, bezochten we Los Túneles op Isla Isabela en maakten we twee duiken bij San Cristóbal waar we onder andere 50 hamerhaaien zagen. Tours kosten vaak tussen de $100 en $200 per persoon. Een flinke smak geld, maar de tours zijn vaak wel kwalitatief erg goed en je ziet geweldige wildlife. Tours kun je ter plekke regelen of vooraf online boeken.

Tip: probeer altijd te onderhandelen over de prijs en bezoek een aantal kantoortjes om prijzen te vergelijken! 

Gratis activiteiten op de Galapagos eilanden 

Kost dan alles een vermogen? Nee! Er zijn namelijk ook genoeg gratis of goedkope activiteiten te doen op de Galapagos eilanden. Relax op één van de stranden, maak een fietstochtje of spring het water in op één van de vele snorkelplekken. Vaak kun je op loopafstand van de stad snorkelen met zeeleeuwen, schildpadden, roggen en enorme scholen vissen. Wij hebben altijd onze eigen snorkels en duikbrillen mee, waardoor we dit niet hoeven te huren.

Accommodaties op de Galapagos eilanden 

De prijzen van accommodaties op de Galapagos eilanden vallen relatief mee. Wij betaalden in het hoogseizoen (juli) gemiddeld $26 per nacht voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Wij boekten onze accommodaties één tot twee dagen van te voren en hebben hier geen problemen mee gehad. Wel heb je dan uiteraard wat minder keus. Bekijk alle accommodaties op de Galapagos eilanden.

Eten op de Galapagos eilanden 

Qua uitgaven voor eten kun je het op de Galapagos eilanden zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn veel goede restaurants te vinden, maar daar betaal je dan ook meer voor. Als je wat langer op reis bent en kosten wil besparen, kun je op elk Galapagos eiland gebruik maken van de $5 diner deals. Hierbij krijg je vaak soep, een hoofdgerecht en een sapje voor $5. Geen haute cuisine, maar gewoon prima. Een andere optie is om zelf te koken. Ingrediënten zijn in de supermarkt behoorlijk prijzig, dus doe je inkopen op de markt. 

Ontbijt en lunch haalden wij altijd bij de bakker of supermarkt. Broodjes, croissants en kaneelbroodjes kosten tussen de $0,25 en $0,75 per stuk. 

Blue footed boobies Galapagos

Vervoer tussen de Galapagos eilanden 

De drie leukste eilanden om te bezoeken zijn Santa Cruz, Isla Isabela en San Cristóbal. Tussen deze eilanden reis je gemakkelijk met de ferry. De ferry kost $30 per persoon en duurt twee uur. Koop je kaartjes een dag of twee van te voren bij een tour operator of je hotel. 

De ferry’s komen niet aan de kade, dus moet je een taxiboot nemen die je op de ferry afzet en bij aankomst naar de kade brengt. Dit kost $1 per persoon. Om van Isla Isabela naar San Cristóbal te komen of andersom, moet je altijd eerst terug naar Santa Cruz. Je kunt er ook voor kiezen om tussen deze twee eilanden te vliegen. Een enkeltje kost zo’n $140 per persoon bij Emetebe Airlines

Tip: de zee kan behoorlijk ruig zijn. Word je snel zeeziek? Koop in de apotheek op het eiland dan wat zeeziekte tabletjes. Dit kost slechts $0,75 voor 10 tabletjes en ze werken ontzettend goed!

Wat kost backpacken op de Galapagos eilanden? 

Backpacken op de Galapagos eilanden kan je zo duur maken als je zelf wilt. Wij hebben in tien dagen (negen nachten) $1327 per persoon uitgegeven. Dit komt neer op zo’n €1200. De Galapagos eilanden zijn geen goedkope bestemming, maar het hoeft ook geen vermogen te kosten. Het is zeker één van de mooiste plekken waar wij ooit zijn geweest, dus wij vonden het elke euro dubbel en dwars waard! 

Een overzicht van al onze kosten per persoon in 10 dagen op de Galapagos:

 • $340 Retourvlucht Guayaquil – Baltra inclusief ruimbagage 
 • $20 Tourist Transit Card 
 • $100 Entreekosten Galapagos
 • $10 Entree Isla Isabela

  Vervoer, accommodaties en eten
 • $155 Vervoer (4 ferry’s, bussen, taxiboten, havenbelasting)
 • $130 Accommodaties 
 • $60 Diners in restaurants 
 • $37 Boodschappen (ontbijt, lunch, snacks)

  Activiteiten
 • $150 Snorkel tour Santa Cruz 
 • $10 Entree las Grietas Santa Cruz
 • $10 Fietsen huren Isla Isabela 
 • $110 Tour Los Tuneles Isla Isabela 
 • $195 twee duiken bij Kicker Rock San Cristóbal 

Meer lezen over backpacken op de Galapagos eilanden en Ecuador?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.