Backpack tips Santa Cruz, Galapagos: alles wat je wil weten

Santa Cruz is één van de drie bekendste Galapagos eilanden en ligt tussen Isla Isabela en San Cristóbal in. Wanneer je vanaf het vaste land van Ecuador op Baltra vliegt, is dit het eerste eiland dat je bezoekt. In deze blog geven we alle tips voor accommodaties, activiteiten en restaurants op Santa Cruz in de Galapagos.

Algemene tips voor de Galapagos 

In deze blog lees je meer over onze tips voor Santa Cruz op de Galapagos. Ben je benieuwd naar onze algemene tips voor de Galapagos en wat wij precies hebben uitgegeven tijdens onze tien dagen op de Galapagos, bekijk dan deze blog

Hoe kom je op Santa Cruz?

Twee van de Galapagos eilanden hebben een vliegveld dat te bereiken is vanaf het vaste land van Ecuador: Baltra en San Cristóbal. Als je naar Santa Cruz wil, vlieg je op Baltra. Op Baltra is er eigenlijk alleen een vliegveld en verder geen bebouwing. Nadat je je bagage hebt opgehaald, kun je buiten voor $5 per persoon de bus pakken naar Itabaca Channel. Dit duurt slechts 10 minuten. Eenmaal bij het water aangekomen, stap je voor $1 op de boot die je in 5 minuten naar Santa Cruz aan de overkant brengt. 

Vanaf dit punt zijn er twee manieren om in Puerto Ayora, de grootste stad van het eiland, te komen:

  1. De bus: de bus brengt je voor $5 per persoon in drie kwartier naar Puerto Ayora. Vaak staat er maar één bus, dus hij is al snel vol.
  2. De taxi: een taxi naar Puerto Ayora kost $25. Wanneer je dit deelt met vier personen, kost het bijna evenveel als de bus. Een prima optie dus als de bus al vol is en het is natuurlijk ook iets sneller.
Naar Santa Cruz vanaf de andere eilanden 

Tussen Santa Cruz, Isla Isabela en San Cristóbal reis je gemakkelijk met de ferry. De ferry kost $30 per persoon en duurt twee uur. Koop je kaartjes een dag of twee van te voren bij een tour operator of in je hotel. 

Tip: de zee kan behoorlijk ruig zijn. Word je snel zeeziek? Koop dan in de apotheek op het eiland wat zeeziekte tabletjes. Dit kost slechts $0,75 voor 10 tabletjes en ze werken ontzettend goed!

Zeeleeuwen Galapagos eilanden

Accommodaties op Santa Cruz

In Puerto Ayora vind je de meeste accommodaties. Wij waren tevreden over Historico Hostal Elizabeth. Hier verbleven we voor €25 per nacht in een tweepersoonskamer. Er is een keuken, gratis drinkwater en de eigenaar helpt je graag met het boeken van ferry’s naar de andere eilanden.

Tips voor activiteiten op Santa Cruz, Galapagos

Alhoewel op Santa Cruz genoeg te doen is, raden we niet aan om er heel lang te blijven als je weinig tijd hebt. De sfeer en activiteiten op Isla Isabela en San Cristóbal zijn wat ons betreft namelijk nog leuker. Aan twee tot drie volle dagen op Santa Cruz heb je genoeg. 

1. Snorkelen bij Playa de la Estacion

Één van de leukste gratis activiteiten op Santa Cruz is relaxen en snorkelen bij Playa de la Estacion. Dit strand is een kwartiertje lopen vanaf het centrum en onderweg zul je in de stad misschien al zeeleeuwen, zeeleguanen en pelikanen tegenkomen. Ook op het strand liggen zeeleeuwen vaak te powernappen. Houd altijd twee meter afstand van de dieren. 

2. Zwem in de kloof van Las Grietas 

Neem voor $1 per persoon de watertaxi vanaf de pier in Puerto Ayora. Wanneer je aangeeft naar Las Grietas te willen, word je aan de overkant van de haven afgezet. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar de ingang van Las Grietas. Je mag het park alleen betreden met een gids. Voor de entree betaal je $10 per persoon waarbij je met een groep door het gebied loopt. De gids legt het een en ander uit en brengt je naar twee diepe kloven waar je goed kunt zwemmen en snorkelen (neem je eigen snorkel mee als je die hebt). Het water is ontzettend helder en je kunt dus ver naar beneden kijken.

Krab Santa Cruz Galapagos eilanden

3. Ga snorkelen op één van de verdere eilanden

Je bent natuurlijk op de Galapagos om dieren te spotten, dus een snorkeltour mag niet ontbreken. Er zijn vanuit Santa Cruz verschillende snorkeltours te boeken. Wij kozen voor een tour naar Puzón en Daphne. Hier zagen we onder andere rifhaaien, zeeschildpadden, een speelse zeeleeuw en een zwemmende zeeleguaan. Tijdens het varen kregen we ook nog bezoek van een groep dolfijnen. Een snorkel tour is behoorlijk prijzig en kost rond de $150 per persoon.

4. Duiken bij Gordon’s Rock

Duikliefhebbers opgelet: bij Gordon’s Rock kun je fantastisch duiken en veel grote dieren spotten, waaronder hamerhaaien. Op deze duikplek kan de stroming soms wel behoorlijk sterk zijn. Een andere mooie duikplek is Kicker Rock op het eiland San Cristóbal.

5. Bekijk schildpadden in El Chato Ranch

landschildpadden Isla Isabela, galapagos

Landschildpadden zijn enorme dieren! In het schildpadden centrum kun je ze zien en van alles over ze leren. De entree is $10 per persoon. Ook zijn er een aantal mooie lavatunnels op het terrein. Wanneer je later nog naar Isla Isabela gaat, kun je tijdens een fietstocht naar de Wall of Tears zelf landschildpadden in het wild spotten. Om deze reden hebben wij het schildpadden centrum zelf overgeslagen. 

Tip: het schildpadden centrum ligt op de route vanaf het vliegveld naar Puerto Ayora. Je kunt je tijd op de Galapagos dus goed benutten door bij aankomst direct langs het schildpadden centrum te gaan. Je kunt afspreken dat de taxi chauffeur op je wacht en je daarna naar Puerto Ayora brengt.

6. Bekijk de baby haaien vanaf de pier

Rondom de hoofdpier in Santa Cruz zit een shark nursery, waardoor je hier honderden baby rifhaaien kunt zien zwemmen. Vooral in de avond kun je ze goed zien. Een leuke plek om tijdens een avondwandeling dus even te gaan kijken! 

Eten op Santa Cruz 

Op de Galapgos eilanden kan je het qua eten zo duur maken als je zelf wil. Op elk eiland vind je $5 deals waarbij je meestal soep, een hoofdgerecht en sapje krijgt. Niet heel spannend, maar een prima budget avondmaal. Op Santa Cruz vind je veel meal deals in de Charles Binfort straat. Wij hebben er vier getest en vonden het bij El Rincón Manabita het lekkerst (Maps). Wanneer je op zoek bent naar een wat luxer restaurant, dan is The Rock (Maps) echt een aanrader.

Ontbijt en lunch haalden wij altijd bij de bakker. Broodjes, croissants en kaneelbroodjes kosten tussen de $0,25 en $0,75 per stuk. 

Na Santa Cruz kun je doorreizen naar de andere Galapagos eilanden. Lees hier onze tips voor Isla Isabela en hier voor San Cristóbal. Benieuwd naar onze algemene tips voor de Galapagos eilanden én wat wij precies hebben uitgeven in tien dagen? Je leest het hier