4x wat te doen op Isla Isabela in de Galapagos

Isla Isabela is het grootste Galapagos eiland, maar tegelijk ook de rustigste. Dit fijne eiland in Ecuador staat bekend om de vele landschildpadden en zeeleguanen die je er kunt spotten. Wij bezochten de Galapagos “on a budget” en in deze blog geven we alle tips voor wat te doen op Isla Isabela. Uiteraard zijn lees je hier ook tips voor goedkope accommodaties en restaurants.

Algemene tips voor de Galapagos 

In deze blog lees je meer over onze tips voor wat te doen op Isla Isabela in de Galapagos. Ben je benieuwd naar onze algemene tips voor de Galapagos en wat wij precies hebben uitgegeven tijdens onze tien dagen op de Galapagos, bekijk dan deze blog

Hoe kom je op Isla Isabela?

Er zijn drie manieren om op Isla Isabela te komen:

  • Vanaf Santa Cruz met de ferry: vanaf Santa Cruz reis je gemakkelijk met de ferry naar Isla Isabela. De ferry kost $30 per persoon en duurt twee uur. Koop je kaartjes een dag of twee van te voren bij een tour operator of in je hotel. 
  • Vanaf San Cristóbal met de ferry: vanaf San Cristóbal reis je eerst naar Santa Cruz en vervolgens neem je de ferry naar Isla Isabela. Hiervoor betaal je dus twee keer $30.
  • Vanaf San Cristóbal vliegen: het is ook mogelijk om van San Cristóbal naar Isla Isabela te vliegen. Dit is de snelste optie, maar ook iets duurder. Voor een vliegticket bij Emetebe Airlines betaal je $140 dollar per persoon exclusief bagage. 

Tip: de zee kan behoorlijk ruig zijn. Word je snel zeeziek? Koop dan in de apotheek op het eiland wat zeeziekte tabletjes. Dit kost slechts $0,75 voor 10 tabletjes en ze werken ontzettend goed!

Waar te verblijven op Isla Isabela?

In Puerto Villamil vind je de meeste accommodaties. Wij hadden geluk en kregen door een overboeking een kamer aangeboden in het La Laguna Galapagos Hotel. Een heerlijk hotel met ontbijt en een fijn zwembad, maar wel iets prijziger dan wat wij zelf zouden boeken. 

Wat te doen op Isla Isabela, Galapagos?

Isla Isabela is een lekker rustig eiland, maar er zijn genoeg dingen om te doen. Als je de tijd hebt, kan je hier drie tot vier dagen blijven. Maar ook in twee volle dagen kan je al veel doen en zien.

1. Fietsen naar de Wall of Tears en landschildpadden spotten

landschildpadden Isla Isabela, galapagos

Voordat de Galapagos eilanden beschermd natuurgebied werden, werden ze gebruikt als afgelegen gevangenis. De gevangenen werden slecht behandeld en één van de straffen die zij moesten uitvoeren was het bouwen van een muur met scherpe, zware stenen. Deze muur had verder geen functie en is achteraf de Wall of Tears genoemd. 

In het centrum van Isla Isabela kun je fietsen huren en naar deze muur fietsen. Let onderweg goed op, want langs het fietspad kun je enorme landschildpadden spotten. Ze zitten vaak verstopt in de bosjes. Ook zijn er mooie stranden waar je even kunt relaxen of zwemmen. 

2. Gratis snorkelen bij Concha de Perla 

Dat je op de Galapagos niet altijd dure snorkeltours nodig hebt om toffe dingen te zien, blijkt maar weer bij Concha de Perla. Wanneer je hier vanaf de steiger het water in springt, heb je namelijk kans om zeeschildpadden, pijlstaartroggen en soms zelfs pinguïns en zeeleeuwen te spotten. Met name aan de randen heb je rotsen met wat meer vissen. 

Tip: deze snorkelplek is best een stukje lopen vanaf het centrum. Nadat wij naar de Wall of Tears waren gefietst, fietsten wij door naar Concha de Perla. Een stuk fijner dan lopen!

3. Dieren spotten en snorkelen bij Los Tuneles

Blue footed boobies Galapagos

Eén van de beste tips voor Isla Isabela en misschien zelfs van de hele Galapagos is een bezoek aan Los Tuneles. De lavatunnels zelf zijn al indrukwekkend, maar de dieren maken het helemaal af. Tijdens deze tour maak je een korte wandeling over de lava tunnels en ga je vervolgens snorkelen. Wij hebben hier pinguïns, blue footed boobies, heel veel zeeschildpadden, rifhaaien en zelfs een zeepaardje gezien. De tour kost rond de $110 US per persoon.

4.  Snorkelen bij Tintoreras 

zee galapagos eilanden

Tintoreras is een andere snorkelplek die wat dichterbij Puerto Villamil ligt. Ook deze plek is alleen met een tour te bereiken, maar vanwege de ligging is het wel een stuk goedkoper dan Los Tuneles. Tegelijkertijd heb je bij Los Tuneles wel een grotere kans om wildlife zien, omdat het wat meer afgelegen ligt. Toch vind je hier vaak pinguïns, zeeleeuwen, zeeschildpadden en haaien.

Eten op Isla Isabela  

Op de Galapagos eilanden kan je het qua eten zo duur maken als je zelf wil. Op elk eiland vind je goedkopere diner deals. Op Isla Isabela waren wij groot fan van restaurant Hornados Albita (Maps). Hier heb je al vanaf $6 een lekker gerecht van de barbecue inclusief bijgerechten en sapje. Ontbijt en lunch haalden wij altijd bij de bakker. Broodjes, croissants en kaneelbroodjes kosten tussen de $0,25 en $0,75 per stuk. 


Meer lezen over de Galapagos eilanden en Ecuador?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.