Gemakkelijk de grens over: reis van Quito naar Colombia

De snelste manier om vanuit Quito in Colombia te komen is met het vliegtuig, maar helaas is vliegen vanaf Quito erg duur. Gelukkig kan je de grensovergang van Ecuador naar Colombia ook gemakkelijk zelf met het openbaar vervoer doen. Wij reisden van Quito naar Pasto, Colombia en reisden vanaf daar verder met een goedkopere binnenlandse vlucht. In deze blog leggen we alles uit over de grensovergang van Quito naar Colombia. 

Informatie vooraf: van Ecuador naar Colombia reizen

Van Quito naar Colombia vliegen is erg duur, vooral als je redelijk kortdag een vliegticket wil boeken. Dit komt omdat Quito een relatief duur vliegveld is. Voor een vliegticket van Quito naar Cartagena betaal je bijvoorbeeld al gauw €200. Door eerst met het openbaar vervoer van Ecuador naar Colombia te reizen, bespaar je veel geld ten opzichte van vliegen vanaf Quito.

Wij reisden dus met het openbaar vervoer van Quito naar Pasto (Colombia), omdat je vanaf hier goedkoop binnen Colombia kunt vliegen naar verdere bestemmingen. Voor deze reisdag waren wij €15,50 per persoon kwijt. Hierna vlogen we voor €67 per persoon inclusief bagage van Pasto naar Cartagena.

Met het openbaar vervoer van Quito in Ecuador naar Colombia reizen

Het is een lange reisdag, dus het is het beste om vroeg te vertrekken. Wij vertrokken rond 6:45 vanuit ons hotel in het centrum van Quito en kwamen om 17:30 aan in Pasto, Colombia. 

Stap 1: Neem de taxi naar Terminal Terrestre Carcélen – Quito Norte

Vanuit het centrum van Quito neem je een taxi of Uber naar Terminal Terrestre Carcélen – Quito Norte. Uber wordt veel gebruikt in Quito en is een fijne en veilige manier van reizen. Vanaf het historisch centrum rijd je in 30 tot 45 minuten naar de busterminal. Met Uber kostte deze rit ons $5 US (€4,60). 

Stap 2: Stap in de bus naar Tulcán

Op het busstation in Quito zullen er direct verkopers naar je toe komen, maar trek je daar niets van aan. Loop naar de hokjes waar buskaartjes verkocht worden en vergelijk het aanbod en vooral de vertrektijden. Er gaan de hele dag door bussen dus je zult nooit lang hoeven wachten. Een kaartje bij busmaatschappij San Cristobal kostte ons $6,25 US (€5,80) per persoon. De busrit van Quito naar Tulcán duurt vijf uur. 

Stap 3: Neem een taxi naar de grens van Ecuador en Colombia

Wanneer je aankomt op het busstation van Tulcán staan er genoeg taxi’s te wachten die je naar de grens kunnen brengen. Dit is een ritje van 15 minuten en kost ongeveer $3,50 tot $4 US (€3,70). Wanneer er andere reizigers in de bus zitten die naar de grens willen, kun je natuurlijk een taxi delen. 

Stap 4: Haal de exit stamp van Ecuador 

Van Quito naar Ecuador

Loop nog voor de gele brug aan de Ecuadoraanse kant het gebouw in waar “CENAF” op staat. Hier kun je je exit stamp van Ecuador halen. In ons geval was dit binnen 5 minuten geregeld.

Stap 5: Haal het visum van Colombia 

grensovergang quito naar colombia

Loop daarna de gele brug over naar de Colombiaanse kant. De rij voor de migratie kan behoorlijk lang zijn en Colombianen hebben voorrang op buitenlanders. Zij mogen de rij skippen en worden actief naar voren gehaald door douaniers, dus weet dat ze niet voordringen. Bij ons duurde het vijf kwartier vanaf het moment dat we in de rij stonden tot het moment dat we de entry stamp in ons paspoort kregen. De douanier vroeg ons alleen om het adres en telefoonnummer van ons eerste hotel in Colombia, niet om een uitreisbewijs.

Stap 6: Neem een taxi naar de bus terminal in Ipiales

Loop vervolgens weer terug naar “de ingang” van de Colombiaanse grens. Hier staan alle officiële taxi’s. Een ritje naar de terminal van Ipiales duurt tien minuten en kost rond de $5 US (€4,60). Je kan altijd proberen om wat meer af te dingen. 

Stap 7: Stap in de bus naar Pasto of een andere bestemming in Colombia

In de busterminal van Ipiales zijn veel busmaatschappijen die naar Pasto of andere plaatsen in Colombia gaan. Ook over deze prijs kan je onderhandelen. Wij betaalden 15.000 Colombiaanse pesos (€3,40) per persoon voor een minivan naar Pasto. Dit duurt 1,5 uur.

Stap 8: Doorreizen in Colombia

Eenmaal aangekomen in Pasto kun je hier een nacht blijven. Wij verbleven voor €12,50 in Hotel Juanambu. In Pasto zelf is verder niet veel te doen. Je komt hier vooral om goedkoop door te reizen naar andere plekken in Colombia. Je kunt vanaf Pasto goedkoop binnenlands vliegen, maar bijvoorbeeld ook de bus naar Medellín nemen. Bekijk hieronder de beste deals voor binnenlandse vluchten vanaf Pasto:


Meer lezen over Colombia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.