De top 9 leukste dingen om te doen in Montevideo, Uruguay

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay en telt ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Het is echt een grote stad en huisvest bijna de helft van alle inwoners van Uruguay. Montevideo heeft een interessante geschiedenis en een mooi eigen karakter. Het is een leuke stad om twee tot drie dagen door te brengen. In deze blog geven we je tips over welke dingen er allemaal te doen zijn in Montevideo, Uruguay.

Waar te verblijven in Montevideo?

Accommodaties in Uruguay zijn wellicht iets duurder dan wat je gewend bent in andere Zuid-Amerikaanse landen. In Montevideo is het het leukste om in of rondom Centro of Ciudad Vieja te verblijven, de oude binnenstad. Hier heb je een aantal leuke accommodaties zoals Puerto Mercado Hotel of het Viajero Montevideo Hostel.

Wat te doen in Montevideo: de leukste activiteiten

In Montevideo zijn er een aantal leuke dingen om te doen. Je kunt veel bezienswaardigheden in Montevideo zelf bezoeken, maar er worden ook allerlei verschillende stadstours aangeboden.

1. Ga naar een lokale voetbalwedstrijd

Als de Uruguayanen ergens gepassioneerd over zijn dan is dat wel voetbal. Zelf zeggen ze dat voetbal hun religie is. Eén van de leukste dingen om te doen in Uruguay is dan ook om zelf een voetbalwedstrijd te bekijken.

Je kunt naar een wedstrijd van één van de clubs uit Montevideo. Zo zijn wij naar een wedstrijd van Club Nacional de Football gegaan, de club waar oud Ajacied Louis Suarez heeft gespeeld. Dit is de grootste club uit Montevideo met gezelligste fans. De kaartjes kochten we zelf via Accesoya en deze kostten slechts €8,50 per stuk. We konden de kaartjes gewoon met een creditcard betalen en konden ze bij het stadion op onze telefoon laten scannen. Super handig!

2. Doe een free walking tour

Één van de beste manieren om een stad te leren kennen als je net bent aangekomen, is via een free walking tour. Hierbij hoor je de verhalen achter de gebouwen en pleinen van Montevideo. Wij zijn met Curioso tours gegaan en bevelen deze organisatie zeker aan! Vergeet niet dat deze tours gratis zijn, maar dat je op het eind wel een fooi geeft.

3. Drink een lokale Maté

Wanneer je door Uruguay loopt, valt het je waarschijnlijk gelijk op dat er heel veel mensen met een beker in de hand en een thermosfles onder de arm rondlopen. Dit zijn de attributen die je nog hebt om Maté te drinken. Het is een soort kruidenthee die de Uruguayanen de hele dag door drinken. Ze krijgen er energie van en het is een sociaal drankje, net zoiets als onze koffie.

Als je het echte Uruguay wil leren kennen, dan is Maté drinken iets wat je echt moet doen in Montevideo. Dit is nog lastiger dan je zou denken. Een eigen thermosfles en een beker kopen gaat een beetje ver, dus je zal naar een restaurant moeten. Er is maar één restaurant in Montevideo die Maté schenkt en dat is restaurant Facal op de Avenida 18 de julio (Maps). Hier heb je voor 181 pesos (€4,32) een flinke thermosfles heet water die je gezellig kunt delen. Maté drinken kent veel gewoontes. Vraag zeker aan het personeel hoe het moet, want ze leggen je het met liefde uit.

4. Bezoek de grote zondagsmarkt

Iedere zondag is er een enorme markt in Montevideo waar veel lokale mensen naartoe komen om spullen te kopen. Op de straat Tristán Narvaja (Maps) staan ontelbaar veel kraampjes met eigen gemaakte spullen, fruit, groente, souvenirs en vele andere hebbedingetjes. Op de hoofdstraat staan de leukste kraampjes met de mooiste dingen, de zijstraten voelen meer aan als een vrijmarkt.

5. Eet de lekkerste empañadas in de Mercado del Puerto

Natuurlijk mag tijdens een stedentrip in Zuid-Amerika een empañada niet ontbreken. Je kunt de lekkerste empañadas bij Empañadas Carolina in de Mercado del Puerto vinden. Deze flink gevulde empañadas komen in vele smaken en zullen je niet teleurstellen. Ze kosten ongeveer 80 pesos (€1,91) per stuk, maar dat is het dubbel en dwars waard.

6. Loop over de lange Rambla van Montevideo

Rambla Montevideo

Montevideo heeft het langste aaneengesloten voetpad van de wereld en die heet de Rambla. Deze lange boulevard loopt langs het water van het oude stadsgedeelte helemaal tot aan een verre buitenwijk van Montevideo. De Rambla is in totaal 22,2 kilometer lang en is perfect voor een wandeling langs het water of voor een sportieve hardloopsessie.

7. Bezoek de Plaza de Indenpendencia

Natuurlijk heeft Montevideo, net zoals vele andere Zuid-Amerikaanse steden, een Plaza de Indenpendencia. Maar het plein in Montevideo is toch wel bijzonder. Je kunt namelijk langs het grote standbeeld van José Gervasio Artigas naar beneden lopen. Hier vind je zijn mausoleum en wordt hij herdacht. Zijn as staat in een grote urn tentoon gesteld en wordt bewaakt door twee soldaten uit het leger. Het is bijzonder om even te bekijken en een rondje te lopen door het mausoleum. Toegang is gratis.

8. Bezoek de Feria de Biarritz straatmarkt op dinsdag en zaterdag

Op dinsdagen en zaterdagen is er een grote markt in het park Villa Biarritz die je kunt bezoeken. De markt is van 07:45u tot 14:30 en heeft zowel groente en fruit, kleren, maar ook zelfgemaakte spullen van lokale kunstenaars. De markt is makkelijk te bereiken met de lokale bus. Deze markt is minder indrukwekkend dan de zondagsmarkt op Tristán Narvaja, maar wel leuk om te bezoeken.

9. Ga shoppen in één van de grote winkelcentra

Wanneer je alles hebt gezien in Montevideo is het ook leuk om naar een groot winkelcentrum te gaan. Zo heb je het winkelcentrum Tres Cruces wat naast het grote busstation zit. Ook heb je nog het Montevideo Shopping Center in de wijk Pocitos. In beide winkelcentra kun je goed shoppen, maar vergeet vooral de foodcourts niet!

Tip: Wanneer je de grote stad Montevideo hebt ontdekt, is het ook erg leuk om naar het idyllische Colonia del Sacramento te gaan. In onze blog over dit leuke dorpje lees je alle tips die je nodig hebt!


Meer lezen over backpacken in Uruguay?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.