Tips voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe werkt het?

Nieuw-Zeeland is een perfect land voor natuur- en kampeerliefhebbers. Er wordt hier namelijk zo veel gekampeerd, dat het hele land erop is ingesteld. Toch zul je vooraf misschien wat vragen hebben: mag je in Nieuw-Zeeland overal wildkamperen? Waar doe je de goedkoopste boodschappen? En waar vind je goede douches? Wij deden een roadtrip over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en geven je graag alle praktische tips voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland. 

Praktische tips wildkamperen in Nieuw-Zeeland 

Een camper huren in Nieuw-Zeeland 

Het start natuurlijk allemaal met het huren van een auto of camper. Er zijn ontzettend veel verhuurbedrijven waar je uit kunt kiezen. Ons advies: vergelijk de prijzen en kwaliteiten van de populaire aanbieders zoals Jucy, Escape Rentals, Travelers Autobarn, Apollo, Britz en Maui. In ons geval was Escape Rentals de goedkoopste optie en hier waren we ontzettend tevreden mee. Bekijk en vergelijk het aanbod bij WorldwideCampers.

Wel of geen self-contained camper in Nieuw-Zeeland? 

Tijdens je zoektocht naar een camper zul je vaak het woord “self-contained” tegenkomen. Als je camper of auto het certificaat self-contained heeft, betekent dit dat het een eigen wc, een tank voor schoon en vuil water en een afvalbak heeft. Met dit certificaat mag je op bepaalde plekken gratis wildkamperen. Wanneer je camper dit niet heeft, moet je elke nacht op een betaalde camping staan.

Wij waren erg blij met onze self-contained camper, omdat we zo de meeste nachten in Nieuw-Zeeland gratis konden kamperen. Wanneer je van plan bent om elke dag op een camping te staan met elektriciteit en douches, kun je net zo goed een camper nemen die niet self-contained is. Deze zijn vaak iets goedkoper. 

Tips gratis kamperen in Nieuw-Zeeland: waar vind je goede overnachtingsplekken?

Wildkamperen is toegestaan in Nieuw-Zeeland, maar alleen op aangegeven plekken. Dit houdt dus in dat je niet zomaar overal je camper mag parkeren en daar mag overnachten, maar alleen waar dat is aangegeven. In de praktijk zul je helaas vaker “no camping” bordjes tegenkomen. In de apps CamperMate en Rankers NZ kun je alle gratis overnachtingsplekken in Nieuw-Zeeland vinden. Soms heb je geluk met bijvoorbeeld een mooie plek aan het strand, andere keren sta je op een asfalt parkeerplaats. Wij kozen bijna altijd voor een gratis kampeerplek of een camping van de Department of Conservation.   

Betaalde opties voor kampeerplekken in Nieuw-Zeeland zijn:

  • DOC campings: natuurcampings van de Department of Conservation zijn basic, maar liggen vaak op de mooiste plekken. Hier betaal je een klein bedrag voor tussen de $10 en $15 NZD (€5,50 – 8,25) per persoon per nacht. Zo kampeer je toch legaal midden in de natuur!
  • Holiday Parks en campings: wanneer je op zoek bent naar wat meer luxe, dan zijn kampeerplekken op Holiday Parks en grotere campings een goede optie. Hier betaal je vaak wel meer voor, maar je hebt dan ook vaak elektriciteit, warme douches en Wifi.
  • Motels of hotels: je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te huren voor een roadtrip en vervolgens in motels of hotels te overnachten. Deze kun je gewoon boeken via Booking.com.

Goedkoop tanken in Nieuw-Zeeland 

Omdat je tijdens je roadtrip door Nieuw-Zeeland veel kilometers gaat maken, loont het ontzettend om de goedkoopste tankstations uit te zoeken. Soms scheelt het wel $0,20 NZD per liter! Campers rijden vaak niet zo zuinig, dus hier kun je veel geld mee besparen. Alle actuele benzineprijzen vind je in de gratis app Gaspy.

Openbare toiletten in Nieuw-Zeeland 

Alhoewel je misschien een eigen toilet in je camper hebt, wil je die waarschijnlijk zo min mogelijk gebruiken. Gelukkig vind je overal in Nieuw-Zeeland schone openbare toiletten met wc-papier. Op de app CamperMate kun je precies zien waar alle openbare toiletten in Nieuw-Zeeland zitten.

Drinkwater in Nieuw-Zeeland

Het kraanwater in Nieuw-Zeeland is meestal drinkbaar tenzij anders aangegeven. In de buurt van toiletblokken vind je vaak een waterkraantje waar je flessen kunt vullen. Zo hoef je niet elke keer naar de supermarkt: dat scheelt geld én plastic. Als je een grotere hoeveelheid water nodig hebt om bijvoorbeeld je tank met schoon water te vullen, kun je het beste naar een dumpstation. Hier hebben ze vaak een waterslang met drinkwater.

Tip: koop op de eerste dag van je kampeer trip een grote fles water om in je camper te leggen. Zo kom je nooit zonder te zitten!

Key Summit Hike Nieuw-Zeeland

Douchen tijdens het kamperen in Nieuw-Zeeland 

Wanneer je in Nieuw-Zeeland kampeert op gratis kampeerplekken of DOC campings, zijn er geen douches aanwezig. In de zomer kun je gebruik maken van koude douches aan het strand of een solar douche, maar in de lente vonden wij dit nog veel te koud. Gelukkig kun je als kampeerder op veel plekken tegen een klein bedrag douchen, bijvoorbeeld bij zwembaden, sportscholen, i-sites en hostels. Ook deze locaties vind je allemaal terug in de gratis CamperMate app. 

Wassen tijdens een roadtrip door Nieuw-Zeeland 

Op een gegeven moment zul je wellicht een wasje willen draaien. Ook hier is een makkelijke oplossing voor: de laundromat. In Nederland kennen we dit niet echt, maar in Nieuw-Zeeland is het gebruik van deze self-service wasserettes heel normaal. Omdat het professionele wasmachines zijn, heb je binnen 45 minuten je kleding gewassen én gedroogd. Reken op ongeveer $10 NZD (€5,50) voor het wassen en drogen van één flinke was. 

De goedkoopste supermarkt in Nieuw-Zeeland 

Uit eten gaan in Nieuw-Zeeland is een dure hobby, dus zul je de meeste dagen waarschijnlijk zelf koken. De goedkoopste supermarkt in Nieuw-Zeeland is de Pak ’n Save. Dit is een enorme supermarkt, waar ze alles hebben wat je maar kunt bedenken. Je vindt deze supermarkt vooral in grote steden. De Countdown is in onze ervaring iets duurder, maar is ook een goede opties. 

In kleine dorpen vind je vaak een FreshChoice of NewWorld. Deze supermarkten zijn prima om het één en ander aan te vullen, maar zijn over het algemeen een stuk duurder. Doe je basis boodschappen dus bij Pak ’n Save. 


Een route door Nieuw-Zeeland 

Met al deze tips ben jij klaar voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland! Nu alleen nog een route uitstippelen. Wij beschreven onze dag-tot-dag route van drie weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hierbij geven we je alle tips voor de leukste activiteiten en (gratis) overnachtingsplekken.

Budget voor een roadtrip door Nieuw-Zeeland 

Wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland? Dat Nieuw-Zeeland geen goedkoop land is, mag duidelijk zijn. Toch kun je de kosten redelijk beperken. Benieuwd wat wij precies hebben uitgegeven tijdens onze drie weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Bekijk dan dit artikel.

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.